Friday, 25 October 2013

The saffron fact

At the office lunch time I had to click one food dish a collegue got from home. It's a combination of a salty dish (Upma in hindi, telegu, malyalam, etc. but in kannada it's hupet) with a sweet one (kesri bath). You don't have to mix the two dishes as I was about to, but just have a spoon of one and after the other one. This combination is called chocho bath.
While sharing this dish, the coworkers realized an interesting fact. As one of the dishes is made of kesar (saffron), kesar is only cultivated in two places in the world: Spain (Castilla-la-Mancha) and in India (Kashmir).

En la hora de la comida tenia que tomar una fotografia de la combinacion que uno de mis companieros trajo de casa. Es una mezcla de un plato salado (Upma en hindi, telegu, malyalam,... pero en kannada es hupet), con un plato dulce (kesri bath). No tienes que mezclar los dos platos como yo estaba a punto de hacer, pero tomar una cuchara de uno y despues del otro. Esta combinacion de los dos platos se llama chocho bath.
El plato dulce se hace con kesar (azafran), y como en la oficina me han recordado, los dos unicos paises en el mundo que cultivan azafran son en dos estados: Espania (Castilla-la-Mancha) y en la India (Cachemira).

  • Upma o Hupet.

  • Kesri bath.

No comments:

Post a Comment